Zwart

Om half 6 melden we ons, met mutsen, handschoenen en een dikke jas, bij Paulus, de gids van de ochtendsafari. In de auto liggen poncho’s met fleecevoering als bewijs dat de temperatuur als vanouds zal zijn: koud! Paulus blijkt een uitermate relaxte gast te zijn, die hartelijk om zijn eigen grappen kan lachen, maar gelukkig zijn die grappen ook leuk genoeg voor ons. Hij blijkt geen grote fan van zebra’s, die zijn slechts leeuwenvoer: “big fat zebra’s make a nice lion diner.”

Als de zon onze koude botten komt verwarmen met een zonsopgang in heel veel tinten rood komt ook het leven op gang. Af en toe worden we ingehaald door auto’s vol toeristen, hoofdschuddend nagekeken door Paulus: met 60 kilometer per uur door het park heen en vervolgens klagen dat ze niets zien! Wij rijden op een sukkeldrafje door en zien inderdaad wat de racemonsters missen. Op nog geen 10 meter van de weg staat een zwarte neushoorn te ontbijten. Dat gaat met iets minder decorum dan wij gewend zijn. Hij scheurt een tak af en smakt het hapje klein met een geweld dat klinkt alsof er twee stenen hard op elkaar gebonkt worden. Een gebit om respect voor te hebben, net als voor de twee flinke hoorns op zijn kop trouwens. Machtig als ze zijn, ze vormen ook de nagel aan hun doodskist. Chinezen hebben de gemalen hoorn nodig om seksueel gezien hun mannetje te kunnen staan, en met name de zwarte neushoorn vanwege hun temperamentvolle karakter is in trek. Paulus ziet gelukkig wel een lichtpuntje: een door hem zelf uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond dat AIDS te genezen is met de gedroogde testikels van Chinezen. Iets meer wetenschappelijk verantwoord is het onderzoek dat door de universiteit van Namibië is gedaan waaruit onomstotelijk vast is komen staan dat het bijten op je nagels identiek is aan het nuttigen van gemalen neushoorn. Prijstechnisch een veel beter optie om over de natuurwinst nog maar te zwijgen…Beide opties hebben overigens aantoonbaar geen enkel effect op de prestaties in bed.

Verrassend is wel dat de zwarte neushoorn waarvan er naar schatting niet meer dan 4000 van over zijn, hier goed gedijen. Het park huisvest ongeveer de helft van de populatie en stroperij is gelukkig heel beperkt. De strijd om de neushoorns te beschermen is in andere gebieden meer een oorlog geworden waarbij drones verboden moeten worden, foto’s van neushoorns op Facebook niet gepost mogen worden en GPS loggers uit moeten en parkwachten bewapend zijn en mogen schieten om te doden. Laten we hopen dat het onderzoek van Paulus snel vruchten af gaat werpen.

Omdat we vannacht een overnachting buiten het kamp hebben, gaan we op ons gemakje richting de Anderssons poort. De dames op de achterbank zorgen voor de aansturing en de heren op de voorstoelen voor de praktische uitvoering. We bezoeken veel waterplaatsen waarvan sommige wemelen van het leven. Kuddes olifanten, zebra’s, springbokken, struisvogels, giraffen, gemsbokken en zwartkopimpala’s zijn in één oogopslag te zien. Het gaat allemaal redelijk vredig toe maar de olifanten zijn wel de baas. Als er een aantal zebra’s iets te frivool bij de jonge olifantjes in de buurt komen wordt er met een stevig trompetter orde op zaken gesteld.
De overnachting bij Etosha Safari Camp is onverwachts leuk. Er is een binnenplaats met een kampvuur, een paar locals met een van een olieblik gemaakte zelfbouwgitaar die zowel qua zang als begeleiding het voornamelijk moeten hebben van hun inzet, maken het gezellig. Morgen weer terug de wildernis is.


 

2 gedachtes aan “Zwart

  1. Johan en Anneke

    Wat een prachtig avontuur maken jullie mee! We worden er “jaloers” van. Jullie zijn bevoorrechte mensen! Blijf door gaan met genieten, stiekem genieten wij mee.

    Veel liefs,
    Johan en Anneke

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: