Het weer dan maar weer

Het kampeertempo van Nieuw-Zeeland wordt vrij sterk gestuurd door het weer. Natuurlijk is het heerlijk om lekker in je bedje te liggen en de regen op het dak te horen tikken. Maar minder leuk is het als dat zelfde tikken plaatsvindt op je poncho. Complicerende factor in deze is dat de weersvoorspellingen hier ter plekke nogal in de kinderschoenen lijkt te staan. Zo kan het gebeuren dat we ’s avonds ter bedde gaan met het plan om in de ochtend een wandeling van 3 uur te maken om gebruik te maken van de voorspelde mooie heldere ochtend. De praktijk blijkt dus een stuk weerbarstiger. Als de wekker zijn werk gedaan heeft, schuiven we het gordijntje opzij en ontdekken dat we ons vrijwel in de mist van een grauw wolkendek bevinden. De geplande wandeling is naar de Key Summit, zo’n 1800 meer hoog. De camping ligt op 300 meter boven zeeniveau en als ik op mijn tenen ga staan kan ik de wolken aanraken. Drie uur door de mist dwalen is geen prettig vooruitzicht, dus wordt het schema omgegooid en draait onze bolide State Highway 94 op om met gezwinde spoed in Wanaka te geraken. De vaart wordt er een beetje uitgehaald doordat we besluiten te stoppen in Queenstown. De “avonturenhoofdstad” van Nieuw-Zeeland. En inderdaad: op weg vanaf de parkeerplaats naar het centrum zien we jetboats over het meer heen jagen en cirkelen de parachutes boven ons. In de stad dringen adrenalinekicks zich in onbescheiden mate op: bungeejumpen, parapenten, jetboaten (met shotover… what ever that means…), skydiven: iedereen met een milde doodswens kan hier zijn hart op halen. Aangezien ik al hoogtevrees krijg als ik op de stoep loop en zeeziek wordt als een glas water te enthousiast op tafel wordt gezet, negeren we deze activiteiten en beperken we ons programma tot een lekkere Thaise lunch.

De weg naar Wanaka die volgt is prachtig. Een pas slingert zich omhoog met dan weer links, dan weer rechts prachtige uitzichten over de Remarkables, het gebergte rond Queenstown. De sneeuw van de afgelopen dagen (in het weer bericht wordt gesproken over ‘Snowvember’) maakt het een prachtige tocht. Eenmaal in Wanaka worden we weer uitstekende gebrieft door een dame van I en vinden we een campsite with a view…. Omdat het nog vroeg is én omdat het inmiddels prachtig weer is geworden besluiten we nog een wandeling te gaan maken. Zo’n twee uur later zijn we weer terug met een mooie wandeling met uitzichten over de omliggende bergen achter de rug. Nu is het tijd om met een biertje\wijntje\chippie achterover te leunen met uitzicht op het meer en omliggende bergen. Morgen schijnt een prachtige dag te worden. Mocht dat deze keer niet gelogen zijn dan gaan we wederom in de benen. Dat was het weer…