We’re back, back, back…. Fin….

De expeditie van vandaag is uitgezet door reisbureau Beluga en verloopt geheel volgens plan A. We reizen in twee dagen van Longyearbyen naar Amsterdam, maar nu eerst 2046 km naar Oslo.

De ochtendexpeditie brengt ons eerst naar de ontbijtzaal. Het ontbijt is goed maar de eerste teleurstelling plopt op, de poolvos is niet gespot.

De expeditie wordt vervolgt met een wandeling door het centrum van Longyearbyen. Daar kopen we de laatste souvenirtjes en de lunch. Ook nu toch wel een kleine teleurstelling want de rendier is in geen mijlen te bekennen.

Na de ochtendexpeditie wordt de lunch genuttigd in Mary-Ann’s Polarrigg. Via navraag bij de receptie horen we dat ook de middagexpeditie doorgaat.
We snellen ons met bagage naar de “gangway” bij Mary-Ann’s Polarrigg en worden door de flybuss opgehaald om ons naar de landingsite/boardingsite van het vliegveld te brengen. Gelukkig ziet Frank in de verte nog een “blow” van een walvis.

De middagexpeditie bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat 957 km van Longyearbyen naar Tromsø, Al gauw blijkt dat deze excursie niet zonder opstakels en risico’s zijn. De beloofde wachtrijen bij het inchecken van de bagage en de securitycheck zijn niet op Schiphol maar op Tromsø. Wij trotseren deze maar dan dient het volgende risico zich aan, het wel of niet gelijk doorchecken van de bagage naar Amsterdam? We nemen het moedige besluit om dit risico te nemen. Over de intercom galmt de oproep om te boarden. Met 45 minuten vertraging en 192 ander soortige species vertrekt onze vlucht SK4425 in 1 uur en 30 minuten naar Tromsø. Suzan ziet nog net dat onze bagage het vliegtuig in gaat en vanaf nu is het fingers crossed.

Vlak voor de landing op Tromsø horen we via de intercom van de piloot de volgende teleurstelling, niet alleen de handbagage moet weer door de security maar ook de ruimtekoffers moeten uit het vliegtuig en opgehaald te worden om ze vervolgens weer in te checken. Weer alles uitpakken en na een uur kunnen we de vlucht weer continueren. Gelukkig stelt het weer ons niet teleur, het regent zoals verwacht.

Het tweede deel vliegen we van Tromsø naar Oslo. We stoppen bij de Burger King om te eten en nemen op platform 40 de bus S44 naar het hotel. Nog een drankje en dan lekker slapen. Morgen vroeg op.

Als early birds ontbijten wij om half 6 en staan om 06:10 uur op de “gangway” bij hotel Comfort Hotel Runway om de bus te pakken naar de landingsite/boardingsite van het vliegveld van Oslo. De laatste expeditie van deze vakantie gaat van Oslo naar Amsterdam. De securitycheck verloopt snel zodat een kopje koffie/thee nog genuttig kan worden. De hamvraag blijft zullen de koffers straks op Schiphol staan? We vertrekken precies op schema van plan A. Vlucht SK821 vertrekt om 08:05 uur.

Anderhalf uur later staan we weer op Hollandse bodem in afwachting van onze bagage. Bij belt 6 ziet het er deprimerend uit met allemaal koffers zonder eigenaar. Ze houden ons in spanning want bij de melding bagage op de band blijft het akelig stil. Maar dan verschijnen opeens onze koffers als eerste.

We zijn nu back, back, back, ….. Fin!