De meest noordelijke duik

Normaal klinkt er over de intercom “this is a message for the divers” en moeten de duikers zich klaar gaan maken voor de duik of is er een briefing, maar na de briefing van gisteravond werd al gauw duidelijk dat we daar niet meer op hoeven te rekenen. We worden voortaan over één kam geschoren met de “long hikers”, worden zij opgeroepen dan moet wij naar de “bootroom” om ons daar om te gaan kleden in onze droogpakken. Het lood en de vesten met regulators en duikflessen liggen al in de zodiac. De zodiac wordt netjes het water ingetakeld. Na de oproep voor de “long hikers” snellen wij ons via de “bootroom” naar het boarding/landing platform. Maar wel eerst even uitklokken.

Vandaag duik ik met Willem en Marieke. Frank en Esther duiken met Dan. We zijn in totaal met zes duikers en dat is wel relaxed op de zodiac, ook al blijft het passen en meten.

Onze duikgidsen Tanja en Henrik brengen ons naar Migmattitodden bij het eiland Phippsøya. Het maakt deel uit van “seven islands”. Het wordt mijn eerste Arctic duik en het is gelijk de meeste noordelijke duik (80°40,8N / 20°56,5 E) die ik ooit zal maken, dat voelt heel bijzonder.

Onderwater is het water mooi blauw/groen van kleur en het zicht is goed. Ik schat zo’n vijf meter. Er is veel kelp waar geen eind aan komt. We vinden slakjes, spinkrabben, garnalen en een klein beestje dat onwijs snel langs je zwemt, maar een naam voor dat beestje heb ik nog niet kunnen vinden. Met 6 graden, een klein beetje stroming en een zonnetje boven water is het goed vertoeven in de wateren van de Noordpool.

Na de duik worden we nog even gedropt met de zodiac op de landing site waar de wandelaars waaronder Cyriel, Suzan en Gert-Jan, aan wal zijn gegaan. Wij maken een korte wandeling over het strand en poseren voor een groepsfoto. Het strand ligt vol met rommel en automatisch beginnen we dat op te ruimen. Willem vindt zelfs een groot stuk visnet. Gelukkig vinden we ook andere dingen zoals voetsporen van een poolvos en een skelet van een hoofd van een ijsbeer. We hebben het eiland iets schoner achter gelaten dan dat het al was.

De middagexcursie naar Karl-XII-øya gaat vanwege de hoge golven niet door. Het is een rots waarop al jaren een weerstation heeft gestaan. Dit jaar hebben ze pas de data opgehaald en dat waren nog floppydisks. De crew maakt het niet doorgaan van de excursie goed met happy hour!

Natasja