Plan A

Plannen zijn er om gewijzigd te worden!

Deze wijze woorden sprak onze expeditieleider Ali al tijdens onze eerste briefing en natuurlijk kreeg ze gelijk. En zo gingen plan A, B, C etc. de prullenbak in om tenslotte een juiste invulling te krijgen in plan F. Voor onze groep betekent dat ’s morgens de eerste landing op Alice Hamma en dan zouden de duikers onder ons ‘s middags onze checkduik doen. Helaas liep dit plan ook net weer even anders, omdat wij als duikers niet mee konden met de eerste landing i.v.m. het klaar maken van onze sets/spullen voor de check duik. Natuurlijk hadden onze begeleiders geen rekening gehouden met onze snelheid en souplesse, waardoor we alsnog mee konden met de eerste landingsgroep.

Zo’n landing op de Noordpool is toch wel even een compleet andere ervaring dan die we kenden vanuit Antarctica. Op stap met verschillende, toch redelijk zwaarbewapende gidsen en allerlei strenge regels om als groep te bewegen maken het geheel toch best een beetje spannend.

Bij het spotten van een ijsbeer wordt namelijk alles direct afgeblazen/gecanceld en moet iedereen direct terug naar de zodiacs. Het ontzag en respect voor dit majestueuze dier druipt echt overal vanaf en maakt je eigenlijk alleen maar nieuwsgieriger.

Maar helaas, we moeten nog even wachten op onze eerste ontmoeting, want onze landing verloopt soepel en er worden alleen enkele vogels gespot.

Het tweede deel van de dag staat dus in het teken van onze checkduik. Die, zoals gewoonlijk draait om het vinden van het juiste ritme in de boot als groep met het aankleden en het in- en uitstappen. Daarnaast checken we onze buoyancy, de watertemperatuur en verkennen we even kort onze omgeving onderwater. En dan ben je even rustig aan het rondkijken, dan begint je buddy Esther plots druk te gebaren en te seinen dat ze wat gezien heeft, je draait vervolgens rustig om en dan zie je plots ….. ……

Even een paar weken terug, toen ik het had over een “Bucketlist”, waar ik verschillende dieren had opgenomen die ik graag zou willen zien tijdens onze trip naar de Noordpool. En plots “staan” we dus oog-in-oog met een zee-engel … WOW! Precies of eigenlijk nog mooier dan de plaatjes al deden vermoeden. Na enkele momenten genieten zwemmen we weer door en vinden er gelijk nog een, deze duik kan niet meer stuk ondanks de kou en het ongemak van de dikke kleding.

Nu alleen nog een beluga, een ijsbeer en een blauwe vinvis, dat is ten minste het plan.

Frank

4 gedachtes aan “Plan A

  1. Louise

    Fantastisch! En wat ziet de zee- engel er mooi uit! Top… en nu de ijsbeer nog!!

  2. Bianca

    Wauw, wat een mooi beestje!! En wat een geluk dat je die al tegen kwam op de checkduik!!